روستای کردان
روستای کردان از توابع بخش چندار شهرستان ساوجبلاغ است. این روستا در ارتفاع یکهزار و 350 متری از سطح دریا قرار دارد. این روستا از جنوب با اتوبان کرج - قزوین و از شرق با شهرستان کرج همسایه است.
از جاذبه های مهم روستای کردان می توان به شاهزاده حسین وبی بی شهربانو اشاره کرد. معماری ساختمان امامزاده شاهزاده حسین بسیار چشمگیر و زیباست. این بنا به صورت مدور ساخته شده و 34 کنگره شش متری در بدنه و گنبد دوپوش از نوع عرقچین با شیوه آجر سنتی به صورت معمولی و رگ چین است.
مساحت قسمت مسکونی کردان حدود یکصد و 4 هکتار است. ار کرج تا کردان حدود 22 کیلومتر است. فاصله آن تا هشتگرد نیز 15 کیلومتر است. روستای کردان حدود 4 هزار و 500 نفر جمعیت دارد. دسترسی به روستای زیبای کردان آسان است. بافت روستای کردان تا حدی شهری است.
این روستا بیش از 3 هزار سال تمدن فرهنگی دارد. کردان کوهپایه ای است و از سمت شمال به کوهستان و از غرب به رودخانه کردان و از جنوب به دشت منتهی می شود. آب و هوای آن معتدل کوهستانی و یکی از نواحی دلپذیر و خوش آب و هوای منطقه البرز است.
گویا قرار است در آینده ای نه چندان دور با توجه به مهاجرتی که به این روستا انجام می شود و همچنین امکانات مناسب خود روستا و امکاناتی که به ان عرضه می شود این روستا تبدیل به شهر خواهد شد.
شهرستان دماوند
شهر دماوند از جمله شهرهای قدیمی اطراف تهران است که در مسیر تهران به فیروزکوه قرار دارد. شهرستان دماوند در شرق استان تهران است و از نظر وجود آثار تاریخی و آب و هوای بسیار خوب، همیشه افراد بسیاری را به سمت خود می کشاند. مساحت شهرستان دماوند حدود یکصد و 88 هزار هکتار است و میان شهرستان های فیروزکوه، آمل، ورامین، گرمسار و تهران واقع شده است. ارتفاع این شهر از سطح دریا نیز 2 هزار متر است.
با توجه به قدمت زیاد شهر دماوند، آثار تاریخی متعددی در آن وجود دارند. از جمله می توان به برج ۹۰۰ ساله یادمان شیخ شبلی، امامزاده عبدالله و خلیل الله در شهر دماوند، امامزاده قاسم در روستای تاسكین، بقعه سید گته میر (میرمطهر) در شهر آبسرد، مسجد جامع شهردماوند، قلعه خوراب فاجان در روستای فاجان، امامزاده حمزه روستای مبارك آباد و ... اشاره کرد.
از جاذبه های طبیعی آن نیز می توان به تنوع گونه های کمیاب جانوران همچون کل، بز، میش، پلنگ و پرندگان گوناگونی همچون کبک، تیهو، کبک دری، پرندگان شکاری مانند عقاب طلایی، قرقی، دلیجه اشاره کرد. کشاورزی در این شهر بسیار اهمیت دارد و میوه معروف آن سیب دماوندی است. از معدود شهرهایی که نام آنها در شاهنامه فردوسی ذکر شده است، دماوند است. کوه دماوند آشیانه سیمرغ، محل پرورش زال، محل به بند کشیده شدن ضحاک مار دوش توسط فریدون و محل و قوع بسیاری از اسطوره های ایرانی است.
قله دماوند - در 75 کیلومتری شمال شرقی تهران قرار دارد و بلندترین قله ایران است. از مناطق دیدنی در محدوده دامنه و کوهپایه قله دماوند می توان به غار اسک - سه کیلومتری پلور، خارج از جاده و در مسیر صعود به قله دماوند – غار گل زرد - یک کیلومتر مانده به پلور – اشاره کرد.
آب گرم لاریجان - نیز از دیگر جاذبه های دماوند به شمار می رود. آب معدنی لاریجان 300 حمام خصوصی و دو حمام همگانی دارد و برای مبتلایان به بیماری های پوستی، روماتیسم، مجاری تنفسی و عصبی مناسب است.
دشت ورارو - نیز جاذبه دیگر دماوند است که در زمستان حدود هشت متر برف در ین منطقه می بارد و در تابستان بسیار خوش آب و هواست.
چهار مسیر برای رسیدن به این قله وجود دارد که مناسب ترین آنها از طریق روستای پلور در جاده هراز است.
آثار تاریخی شهرستان دماوند نیز شامل موارد زیر است:
برج یادمان شیخ شبلی - بنای برج شبله از یادگارهای قرون چهارم و پنجم هجری است كه به صورت هشت ضلعی روی ارتفاعات طبیعی مشرف به شهرستان دماوند ساخته شده است. این برج ابتدا به صورت سالو و هشت ضلعی و به سبك بناهای قرن پنجم هجری ساخته شده و سپس در عهد بعدی نمای آن به شیوه و سبك سلجوقی تزیین شده است.
امامزاده حمزه - این امامزاده در فاصله ۴۳ كیلومتری جاده تهران ـ آمل، در شمال روستای مبارك آباد، وسط دره ای در كنار سه چنار كهنسال كه به احتمال قریب به یقین بالغ بر ۴۰۰ سال عمر دارند، واقع است. درب ورودی این بنا در سمت جنوب و مصالح آن از سنگ لاشه، سنگهای كف رودخانه ای و ملات گچ و ساروج است. این بنا دارای ۸ ضلع است و بین هر ضلع از بیرون زائده ای وجود دارد كه به ستون شبیه است. هر یك از اضلاع ۸ گانه داخلی، دارای طاق نماهایی هستند كه بالای آنها دارای طاق تیزه دار است. ۴ ضلع از مجموع اضلاع یاد شده به صورت یك در میان دارای پنجره كوچكی است كه روشنایی داخل بنا را تأمین كرده و عمل تهویه را انجام می دهند.
گنبد بنا از نوع دو پوشه از داخل به صورت عرقچین و از خارج به صورت رك كشیده است. اضلاع هشتگانه پلان عیناً تا نوك گنبد رك بنا امتداد یافته است.
با توجه به سبك وسیاق امامزاده و مقایسه آن با انواع دیگر می توان قدمت امامزاده را متعلق به قرون پنجم و ششم هجری دانست.
امامزاده محمد گته میر(گتمیری) - در فاصله ۲۰ كیلومتری جنوب شرقی شهرستان دماوند در شهر آبسرد، روی تپه ای نه چندان بلند كه محل قبرستان قدیمی آبسرد است، بنای قدیمی امامزاده ای به چشم می خورد كه به «بقعه میرمحمد گته میر» شهرت دارد.
پلان اصلی بنا به صورت چلیپایی و شامل دو مستطیل متقاطع است. زوایای آن دربیرون و داخل دارای پس و پیش رفتگی هایی است كه موجبات ایجاد گوشواره های تزئینی را به همراه تزئینات گچبری در زیر گبند فراهم آورده است.
منبع: http://www.wikipg.com